Kelan suositukset etäkuntoutuksen toteuttamiseen

17.2.2023

Mitä asioita tulee huomioida kun toteuttaa Kelan etäkuntoutusta?

Kela edellyttää toteuttamaan etäkuntoutusta sellaisen sovelluksen avulla, joka on helppokäyttöinen, tietoturvallinen ja saavutettava. Saavutettavuus ja helppokäyttöisyys ovat tärkeä osa etäpalveluiden tarjoamiseen käytettäviä sovelluksia. Mahdollisimman monen erilaisen ihmisen tulisi voida käyttää verkkopalveluja mahdollisimman helposti. Terapia- ja kuntoutuspalveluissa on usein asiakkaana henkilöitä, joiden toimintakyky voi olla heikentynyt, joten käytössä olevien sovellusten tulee olla mahdollisimman helppokäyttöisiä. Teettämässämme kyselyssä Nordhealth Connect-palvelun ammattilaiskäyttäjät kuvailivat palvelua juurikin tietoturvalliseksi ja helppokäyttöiseksi.

Kela suosittelee käytettävän salattua tietoliikenneyhteyttä ja sovellusta tai alustaa, jossa on asiakkaan vahva tunnistautuminen silloin, kun etäkuntoutuksessa käsitellään dokumentteja, jotka sisältävät asiakkaan potilastietoja. Nodrhealth Connect on turvallinen selainpohjainen pilvipalvelu, jonka tietoliikenne on salattu SSL-salauksella. Käyttäjät on mahdollista tunnistaa vahvasti verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteen avulla. Palvelu sisältää myös monipuolisen käyttäjä- ja käyttöoikeushallinnan, jonka avulla voidaan määrittää mitä kukin käyttäjä voi palvelussa tehdä ja nähdä. Kaikki oleelliset muutokset palvelussa kirjataan lisäksi lokiin, josta niitä voidaan tarvittaessa tarkastella jälkeenpäin.

Kelan etäkuntoutusta toteuttaessaan palveluntuottaja vastaa siitä, että etäkuntoutuksessa potilastietojen välitykseen ja tallentamiseen käytettävät tietojärjestelmät täyttävät salassapitoa, tietosuojaa sekä tietoturvaa koskevien säännösten vaatimukset. Etäkuntoutusta toteuttavien tulee varautua mahdollisiin teknisiin haasteisiin ja luoda toimintaohjeet kuvapuhelun keskeytymisen varalta. Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakas- ja potilastietojen käsittelyyn tarkoitetut tietojärjestelmät tulee olla säännösten ja määräysten mukaisia. Valviran edellytykset tietojärjestelmille löydät täältä. Etäkuntoutusta toteutettaessa Kela edellyttää palveluntuottajalla olevan tekninen tuki. Ammattilaiskäyttäjät voivat hyödyntää Nordhealth Connectin teknistä tukea arkisin klo 8-16.

Haluaisitko tutustua Nordhealth Connectiin tarkemmin? Ota yhteyttä myyntitiimiin connect-sales@nordhealth.com / 09 4270 4351.