Loisto Terveys avasi ovensa Oulussa syyskuun alussa. Yritys on ollut olemassa puolitoista vuotta, mutta aiemmin Loiston perustajat tekivät yrityksen kautta töitä taustalla, eikä nimi näkynyt asiakkaalle. Oma toimipiste aukaistiin syyskuun alusta.Talossa on kaksi fysiatrian erikoislääkäriä ja joukko fysioterapian ammattilaisia.
”Olemme keskittyneet tuki- ja liikuntaelinvaivojen tutkimiseen, kuntouttamiseen ja ennaltaehkäisyyn. Asiakkaita on laidasta laitaan, mutta ehkä enemmistö on työikäisiä, joilla on selkä- tai niskavaivoja”, OMT fysioterapeutti Mikko Lausmaa sanoo.
”Haluamme olla ammattilaisten tiimi asiakkaan ympärillä”, fysiatrian erikoislääkäri Juhani Määttä jatkaa.
Fysiatrian erikoislääkärit, fysioterapeutit ja OMT fysioterapeutit tekevät tiivistä yhteistyötä kipu- ja muiden oireiden helpottamiseksi.Loisto Terveyden yrittäjiä yhdistää myös kiinnostus tieteelliseen tutkimukseen. ”Sitä kautta on viimeisen tiedon lähteillä”, Lausmaa ja Määttä toteavat.
Moniammatillisuus näkyy arjessa
”Meillä toimitaan oikeasti tiiminä. Pidämme viikoittain palaverin, jossa käymme asioita läpi ja koulutamme toisiamme. Haluamme kasvattaa yhteistä tietopohjaa. Samoin käymme seuraamassa toistemme käytännön työtä. Se rikastuttaa ammatillista kehittymistä ja luo myös tiimihenkeä: tehdään yhdessä.”Asiakas hyötyy, kun erikoislääkäri ja fysioterapeutti ovat samassa talossa. Neuvoja kysellään ja ajatuksia vaihdetaan paitsi viikkopalaverissa, tarvittaessa myös vaikka kesken vastaanoton.Tulevaisuuden varalle on monenlaisia ajatuksia jo muhimassa. Omasta klinikasta halutaan kasvattaa tunnettu tuki- ja liikuntaelinvaivojen ja kipujen hoitopaikka. Moniammatillisuutta voi jatkossa kasvattaa esimerkiksi kipupsykologilla tai muilla eri alojen lääkäreillä.
Esitiedot lomakkeelle jo kotona
Nordhealth Connectin Loisto Terveys otti käyttöön pääasiassa kahdesta syystä: esitietojen keruuseen ja seurantaan.”Meidän kokemuksemme mukaan Nordhealth Connect toimii erinomaisesti esitietojen keräämisessä. Säästää aikaa, kun asiakas voi täyttää ne etukäteen eikä tultuaan viime tipassa vastaanotolle”, Lausmaa sanoo. Miehet tykkäävät siitä, että tiedot jäävät sähköisenä muistiin heti. Ei ole irrallisia paperikopioita.
Vaikuttavuudesta lisää tietoa
Toinen tärkeä asia on hoidon vaikuttavuuden seuranta.
”Se liittyy meidän tutkimuspuoleemme. Meitä kiinnostaa, kuinka se mitä tehdään, vaikuttaa. Palvelun kautta voi laittaa vaikka vuoden päästä asiakkaalle kyselyn, että voisitko täyttää saman lomakkeen nyt, jonka täytit ennen vastaanotolle tuloa.” Voi verrata, tuliko pysyviä tuloksia.
Myös mahdollisuus kommunikoida sähköisesti kiinnostaa.
”Digitalisaatiolla on iso merkitys, ja se korostuu tulevaisuudessa. Väestö ikääntyy ja veronmaksajat vähenevät. Se tuo taloudellisia paineita sosiaali- ja terveysalalle. Digitaalisilla ratkaisuilla voi palvelua tarjota tehokkaammin ja kohdentamalla resurssit oikein”, Määttä sanoo.
Digitalisaatio mahdollistaa terveydenhuollon datan hyödyntämisen yksilöllisesti, motivoivasti ja seurattavasti. Pitkien välimatkojen Suomessa digitalisaatio voi olla keino tuoda jotain palvelua kaikkien ulottuville. Etävastaanotto on varteenotettava vaihtoehto. Lausmaa on sitä jo kokeillutkin joidenkin asiakkaiden kanssa hyvin tuloksin.